قیمت نان و مشکلات نانوایان
*فوزیه جهان بخت رئیس اتحادیه قنادان، نانوایان و کافه داران شهرستان بوشهر
نرخی که در سال 1400 برای انواع نان در بوشهر تعیین شد براساس مخارج و هزینه های بود که در سال 1399 محاسبه و پیشنهاد شده بود. این عملا به این معناست که نانوایان از سال 1399 تا به امروز بیش از 3 سال است با وجود تورم همه جانبه هیچگونه افزایش نرخی نداشته اند که بتوانند با آن هزینه های تحمیل شده در این مدت را جبران کنند. به عبارتی درآمد نانوایان در سال 1402 به مراتب کمتر از سال 99 است.
برخی از مشکلات واحدهای صنفی نانوایی به عنوان یکی از مشاغل سخت و زیان آور عبارتند از:
نبود تناسب بین درآمد و هزینه معیشت روزانه خود و خانواده
کناره گیری آن دسته از نیروهای ماهر که عملگی و کارگری روزانه را به اشتغال در نانوایی ها ترجیح می دهند. نبود نیروی کار ماهر تاثیر مستقیم بر کیفیت نان دارد.
مشکلات تهیه خمیرمایه به عنوان اساسی ترین عامل کیفی شدن نان
اشتباه در ری گیری(ضریب تبدیل آرد به نان): نامتناسب بودن معیار آب دوستی آرد در شرایط آب و هوای گرم و مرطوب که موجب شده آرد نانوایان به صورت ناعادلانه در سامانه یکپارچه مدیریت آرد کشور کسر گردد.
افزایش اجاره بهای مکان های استیجاری واحد های نانوایی به صورت تصاعدی
افزایش بیش از 500 درصدی کرایه حمل نسبت به سال 1399
افزایش هزینه های نگهداری و نوسازی تجهیزات به میزان 400 درصد نسبت به سال 99
اعمال نشدن نرخ واقعی : به این معنی نانی که در حال حاضر به دست مصرف کننده می رسد با قیمت تمام شده بین 900-800 تومان است
افزایش قابل توجه هزینه های بیمه کارگری
با وجود این مشکلات و سایر عوامل ریز و درشت دیگر نانوایان استان تاکنون با شرافت و فداکاری با دولت و مردم تعامل داشته و بی وقفه به امر خدمت رسانی به شهروندان مشغول بوده اند.
امیدواریم مسئولین استان صدای اتحادیه نانوایان به عنوان حامی این قشر زحمت کش را بشنوند و با بازنگری در قیمت نان و واقعی کردن آن جامعه نانوایان را از خطر ورشکستگی و تعطیلی برهانند.