اساسنامه الگوی اتحادیه های صنفی (موضوع تبصره یک ماده ۲۱ قانون نظام صنفی)
ماده ۱- نام اتحادیه، اتحادیه صنف .............. میباشد که دراین اساسنامه به اختصار اتحادیه نامیده میشود.
ماده ۲- اتحادیه دارای شخصیت حقوقی غیرانتفاعی و غیر تجاری است که به موجب ماده (۲۱) قانون و مقررات نظام صنفی تشکیل و پس از ثبت در وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین ثبت در پایگاه اطلاع رسانی اشخاص حقوقی رسمیت می یابد.
ماده ۳- مدت فعالیت اتحادیه از تاریخ ثبت با رعایت قانون نظام صنفی نامحدود میباشد.
ماده ۴- محدوده فعالیت اتحادیه در(در سطح کشور استان .............. / شهرستان ..............) میباشد. مرکز اصلی اتحادیه به نشانی:استان .............. شهرستان .............. خیابان .............. کوچه .............. پلاک .............. کدپستی .............. شماره تلفن .............. شماره نمابر .............. می باشد.اتحادیه مجاز است در صورت داشتن بیش از دو هزار عضو و بازارهای گسترده صنفی در نقاط مختلف محدوده فعالیت خود، دفتر نمایندگی تشکیل دهد.
اهداف اتحادیه
ماده ۵- موضوع و اهداف اتحادیه به شرح زیر است:
انجام وظایف مقرر در قانون و مقررات نظام صنفی حمایت و حفظ حقوق صنفی ،اعضا ایجاد و تحکیم اصول همکاری بین افراد صنفی تلاش برای بهبود محیط کسب و کار تعامل با دستگاههای دولتی، نهادهای عمومی غیر دولتی و بخش خصوصی در راستای وظایف و اختیارات ،خود همچنین تلاش در راستای ارتقاء کیفی خدمات رسانی به مردم ، اطلاع رسانی مناسب و رسیدگی به شکایات دریافتی.
عضویت در اتحادیه
ماده ۶- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی دارای پروانه کسب با فعالیتهای مشابه یا همگن عضو اتحادیه بوده و مکلف به پرداخت حق عضویت هستند.
هیأت مدیره
ماده ۷- انتخابات هیأت مدیره مطابق قانون و مقررات نظام صنفی برگزار و اعضای صنف از بین خود و با رأی مخفی و مستقیم اعضای هیأت مدیره را برای مدت چهار سال انتخاب می نمایند.
ماده ۸- انتخابات اتحادیه ها در دور اول با حضور حداقل یک سوم اعضا و در صورت عدم دستیابی به حدنصاب، مذکور در دور دوم با حضور حداقل یک چهارم اعضاء به فاصله کمتر از دو هفته رسمیت می یابد در صورت عدم دستیابی به حدنصاب مذکور، رأی گیری برای آخرین مرتبه با نصاب یک چهارم اعضاء به فاصله یک هفته بعد از زمان تعیین شده مرحله قبل تکرار میگردد
ماده ۹- تعداد اعضای هیأت مدیره سه نفر شامل ،رئیس نایب رئیس و خزانه دار است که بر اساس اکثریت نسبی آرای مأخوذه تعیین میشوند. همچنین اتحادیه ها دو نفر عضو علی البدل دارند.
عضویت اعضای علی البدل صرفا پس از خروج عضو اصلی از ترکیب هیات مدیره و دریافت اعتبار نامه رسمیت می یابد و پیش از آن فاقد هرگونه سمت هستند.
تبصره ۱ در صورت عدم آمادگی پذیرش سمت تعیین شده توسط فرد منتخب تعویض سمت وی با سمتی که احراز آن نیاز به تعداد آرای کمتری دارد بلامانع است.
تبصره ۲در صورت تساوی آراء بین دو یا چند نفر از اعضای هیأت مدیره اتحادیه، سمت آنها به طریق قرعه توسط رئیس کمیسیون نظارت و یا نماینده وی و با حضور اکثریت اعضای هیأت مدیره اتحادیه تعیین می شود.
تبصره ۳ در صورت درخواست کلیه منتخبان سمت آنها از طریق برگزاری انتخابات داخلی در حضور رئیس یا نماینده کمیسیون نظارت تعیین می شود.
ماده 10- وظایف و اختیارات اتحادیه به شرح آتی است؛
1- ارائه پیشنهاد برای تهیه تنظیم یا تغییر ضوابط صدور پروانه کسب و انواع پروانه های لازم برای مشاغل به اتاق اصناف شهرستان.
۲- اجرای مصوبات و بخشنامه های هیأت عالی نظارت و کمیسیون نظارت که در چارچوب این قانون به اتحادیه ها ابلاغ می گردد.
3- ارائه پیشنهاد درباره امور اصناف به اتاق اصناف شهرستان
۴- صدور پروانه کسب
۵ - ابطال پروانه کسب بر اساس قوانین و مقررات
۶ - ایجاد تسهیلات لازم برای آموزشهای مورد نیاز افراد صنفی به طور مستقل یا با کمک سازمانهای دولتی یاغیر دولتی.
7- تشکیل کمیسیونهای رسیدگی به شکایات حل اختلاف بازرسی واحدهای صنفی، فنی و آموزشی و کمیسیونهای دیگر مصوب هیأت عالی نظارت.
تبصره - اعضای کمیسیونهای مذکور بین سه تا پنج نفرند که از میان اعضای دارای پروانه کسب به پیشنهاداتحادیه و تصویب اتاق اصناف شهرستان ذی ربط تعیین میشوند.
8- وصول عوارض و هزینه خدمات به نمایندگی از طرف وزارتخانه ها شهرداریها و سازمانهای وابسته به دولت.
۹- هماهنگی با شهرداری و شورای شهر به منظور ایجاد شهرکهای صنفی و تمرکز تدریجی کالاها و معاملات عمده فروشی در میادین و مراکز معین شهری متناسب با احتیاجات شهر طبق مقررات و ضوابطی که به تصویب کمیسیون نظارت برسد.
۱۰- ارائه پیشنهاد به منظور تعیین نرخ کالا و خدمات و دیگر موارد مندرج در قانون نظام صنفی و مقررات اجرایی آن به اتاق اصناف شهرستان جهت رسیدگی و تصویب کمیسیون نظارت.
11- برگزاری دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار به طور مستقل یا با کمک بسیج اصناف کشور قبل از صدور و تمدید پروانه کسب اعضای صنف.
12- تنظیم بودجه سال بعد و تسلیم آن تا آخر دی ماه هر سال به اتاق اصناف شهرستان جهت رسیدگی و تصویب
13- تنظیم ترازنامه سالانه و تسلیم آن تا پایان خرداد ماه هر سال به اتاق اصناف شهرستان برای رسیدگی
14- سایر مواردی که در قانون و مقررات نظام صنفی پیش بینی شده است.
ماده ۱۱- وظایف اعضای هیأت مدیره
۱۱-۱- وظایف مشترک
هیأت مدیره نماینده قانونی اتحادیه است و از کلیه اختیارات قانونی جهت اداره امور اتحادیه برخوردار است، اهم وظایف مشترک آن در چارچوب و با رعایت تشریفات قانون و مقررات نظام صنفی عبارتست از :
1- بررسی و تصویب قراردادهای مورد نیاز اتحادیه
۲- اخذ تسهیلات بانکی برای تهیه ساختمان و وسایل نقلیه مورد نیاز در چارچوب بودجه تصویبی
3- خرید و فروش کالاهای سرمایه ای از جمله ساختمان وسایل نقلیه اتحادیه با پیش بینی در بودجه سالانه و صرفاً برای استفاده جاری و ضروری اتحادیه
۴- اقامه یا استرداد هرگونه دعوی حقوقی و کیفری با داشتن تمام اختیارات مراجعه به مراجع قضایی و شبه قضایی، مصالحه تعیین ،وکیل سازش استفاده از حقوق کلیه امور مربوط به داوری و کلیه اختیارات مندرج در قانون آیین دادرسی مدنی و کیفری
5- تعیین و اعزام نماینده به ،شوراها، کمیسیونها ،کمیته ها هیأتها و سایر مراجع ذی ربط حسب مورد با رعایت بند (هـ) ماده (۳۷) قانون نظام صنفی
۶- تصویب و پیگیری برنامه های مدون و مشترک اتحادیه
۷- تصویب و پیگیری فعالیتهای توسعه ای اتحادیه از جمله آموزش، پژوهش، ارتقاء و بهره وری و بهبودكسب و كار.
8-گزارش فعالیت و عملکرد اتحادیه برای اعضای اتحادیه بصورت سالانه از طرقی از جمله برگزاریگردهمایی عمومی اعضا انتشار گزارش در پایگاهها و شبکه های اطلاع رسانی متعلق به اتحادیه.
9- برقراری تعامل با مجامع و تشکلهای صنفی متناظر در قالب دو و چند جانبه (داخلی و بین المللی)
۲-۱۱- وظایف اختصاصی اعضای هیات مدیره
١- رئيس :
الف) انجام کلیه امور اجرایی اتحادیه و اداره جلسات هیأت مدیره.
ب) عضویت و شرکت در اجلاس اتاق اصناف
ج) ابلاغ و اجرای مصوبات هیات مدیره و امضای کلیه اسناد و مکاتبات اتحادیه
تبصره - قراردادها، اوراق مالی و تعهد آور اتحادیه مانند چکها بروات و سفته ها با امضا رییس و خزانه دار و در غیاب هر یک نایب رئیس و ممهور به مهر اتحادیه معتبر میباشد کلیه اسناد و مدارک اداری و مالی میبایست در محل اتحادیه نگهداری گردد.
د) ارائه گزارش فعالیت و عملکرد اتحادیه به اتاق هر سه ماه یک بار.
هـ) موافقت با مرخصی و مأموریت اعضای هیأت مدیره.
و) کسب موافقت رئیس اتاق اصناف برای مرخصی و ماموریت خود.
ز) معرفی مدیر اجرایی اتحادیه به هیات مدیره جهت بررسی و تصویب به کارگیری ( پس از قطع همکاری با مدیر اجرایی قبلی به جهتی از جهات قانونی)
ح ) انتصاب مدیر ،اجرایی کارکنان و استفاده از خدمات مشاوره ای و تخصصی افراد پس از تصویب به کارگیری آنها در جلسه هیات مدیره حسب مورد با رعایت قانون کار و آیین نامه موضوع بند (ب) ماده (۳۷) قانون نظام صنفی در صورت وجود.
ط) تنظیم دستور جلسه و موضوعات قابل طرح در جلسات هیات مدیره
۲- نائب رئيس
الف ) انجام وظایف رئیس اتحادیه در غیاب وی از قبیل مرخصی ماموریت استعفاء و یا عدم امکان انجام وظایف به سبب صدور قرار نظارت قضایی)
ب) شرکت در جلسات با هماهنگی رئیس اتحادیه
ج پیگیری و انجام وظایف محوله از سوی رئیس اتحادیه
د هماهنگی امور کمیسیونها تحت نظارت رئیس اتحادیه
ح)شرکت در اجلاس اتاق در مواردی که عهده دار مسولیت رئیس اتحادیه است بدون حق رای
ط تنظیم دستور جلسه با هماهنگی رئیس اتحادیه
ی) تنظیم و ثبت صورت جلسات با تأیید رئیس
خزانه دار
الف) نظارت بر عملکرد مالی اتحادیه
ب) تهیه و تنظیم پیش نویس ،بودجه ترازنامه و صورتهای مالی سالانه اتحادیه جهت طرح در هیات مدیره.
ج) پیگیری جذب منابع مالی و درآمدهای اتحادیه در چارچوب آیین نامه تبصره یک ماده (۳۱) قانون نظام صنفی
د) ارائه گزارش عملکرد مالی اتحادیه به هیات مدیره به صورت ماهانه
ماده ۱۲- تشریفات استعفاء
هر یک از اعضای هیات مدیره در صورت استعفا میبایست مراتب را کتبی به هیات مدیره ارایه نمایند. هیات مدیره مکلف است ظرف مدت یک هفته به موضوع رسیدگی و پس از پذیرش استعفا نتیجه را در اتحادیه شهرستانی به اتاق اصناف شهرستان و در اتحادیه استانی به اتاق اصناف مرکز استان و در اتحادیه کشوری به اتاق اصناف ایران اعلام نماید تا طبق ترتیبات تبصره (۴) ماده (۲۲) قانون نظام صنفی اقدام گردد. اتاق اصناف موظف است استعفای رئیس اتحادیه را پس از پذیرش در هیات مدیره حسب مورد در اولین اجلاس اتاق( اتحادیه شهرستان و یا اتحادیه استانی و در خصوص اتحادیه کشوری در هیات رئیسه اتاق اعلام نماید. در صورت عدم ترتیب اثر از سوی هیات مدیره و یا اتاق اصناف، حسب مورد رئیس کمیسیون نظارت شهرستان و با مرکز استان برابر مقررات اقدام خواهد نمود و در خصوص اتحادیه های کشوری دبیرخانه هیات عالی نظارت برابر مقررات اقدام خواهد نمود.
ماده ۱۳- در صورت استعفا ،عزل فوت بیماری حجر یا محرومیت از حقوق اجتماعی یا وقوع هر یک از جهات قانونی خاتمه مسئولیت هر یک از اعضاء هیات مدیره، حسب مورد دبیر هیات عالی نظارت (درخصوص اتحادیه های کشوری یا رئیس کمیسیون نظارت ) در خصوص اتحادیههای استانی و شهرستانی) مطابق قانون و مقررات صنفی نسبت به جایگزینی عضو یا اعضای مذکور اقدام خواهد نمود.
مدیر اجرایی
ماده ۱۴ - هیات مدیره مکلف است از خدمات یک نفر مطابق ضوابط ماده ۲۴ قانون نظام صنفی به صورت تمام وقت به عنوان مدیر اجرایی استفاده کند. مدیر اجرایی مجری مصوبات هیات مدیره بوده و رئیس اتحادیه میتواند بخشی از وظایف اجرایی خود را در ارتباط با اداره اتحادیه ( موضوع بند «الف» ردیف ۱ ماده ۱۱اساسنامه) را به مدیر اجرایی تفویض نماید. این موضوع ناقی مسئولیت و نظارت رئیس اتحادیه نخواهد بود.
تبصره ۱ با جایگزین شدن هیات مدیره جدید، مدیر اجرایی قبلی مستعفی تلقی می گردد. ادامه کار وی ظرف مدت دو ماه باید در جلسه هیات مدیره طرح و به تصویب اکثریت اعضا برسد. در صورت مخالفت با ادامه کار، به کارگیری مدیر اجرایی جدید تابع بند «ی» ردیف (۱) ماده (۱۱) اساسنامه خواهد بود.
تبصره ۲ به کارگیری یک مدیر اجرایی توسط چند اتحادیه صرفاً در موارد کمبود منابع مالی اتحادیه ها و استقرار چند اتحادیه در مجاورت یکدیگر امکان پذیر است. تشخیص عدم تمکن مالی و رفع اختلاف در خصوص بکارگیری فرد مورد نظر برای مدیر اجرایی اتحادیه های مورد بحث با کمیسیون نظارت است.
کمیسیونه ای اتحادیه
ماده ۱۵- کمیسیونهای اتحادیه مطابق آیین نامه بند (ط) ماده (۳۰) قانون نظام صنفی به شرح زیر میباشد. شرح وظایف، طرز تشکیل جلسات، عزل، استعفا و رسیدگی به غیبت اعضای کمیسیونها براساس آیین نامه مذکور میباشد.
الف) رسیدگی به شکایات
ب) حل اختلاف
ج) بازرسی واحدهای صنفی
د) فنی
هـ) آموزشی
و) سایر کمیسیونها در صورت تصویب هیات عالی نظارت
ماده ۱۶- جلسات هیات مدیره به شرح زیر تشکیل می شود
الف) جلسات هیات مدیره حداقل هر دو هفته یکبار، در روز و ساعت معین تشکیل می گردد. چنانچه روز جلسه مصادف با ایام تعطیلی رسمی و یا اعلام تعطیلی از سوی مراجع ذی صلاح گردد، جلسه در روز بعد از آن برگزار می شود. دعوتنامه حاوی دستور جلسه حداقل ۴۸ ساعت قبل از تاریخ تشکیل به اطلاع اعضــــاءهیات مدیره میرسد.
تبصره ۱- ارسال دعوتنامه یا لغو جلسه باید به صورت مکتوب(فیزیکی یا مجازی اعم از اینترنتی یا پیامکی) به اعضاء صورت گیرد.
تبصره ۲- در صورت عدم انجام هر یک از تکالیف فوق برابر مقررات موضوعه با فرد یا افراد متخلف برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
ب) جلسات را رییس و در غیاب وی نایب رییس اداره مینماید تنظیم صورتجلسات و ثبت تصمیمات باهماهنگی رییس اتحادیه به عهده نائب رئیس است. در غیاب نایب رییس، خزانه دار و یا مدیر اجرایی به تشخیص رییس جلسه عهده دار این مسئولیت خواهد بود جلسات با حضور ۲ نفر رسمیت مییابد مصوبات با حداقل ۲ رای موافق معتبر خواهد بود. عضو یا اعضای مخالف با مصوبه یا مصوبات میتوانند ضمن امضاء نظر خود را مبنی بر مخالفت ذیل امضا تصریح نمایند.
ج) با پیشنهاد اکثریت اعضاء هیات مدیره و در صورت ،ضرورت جلسه فوق العاده با رعایت مفاد بند «الف» همین ماده تشکیل می گردد.
د) شرح تصمیمات متخذه تاریخ و اسامی اعضای حاضر و غایب بایستی در دفتر صورتجلسه درج وظرف مدت یک هفته به اعضای هیأت مدیره اطلاع رسانی می گردد.
امور مالی
ماده ۱۷- ابتدای سال مالی ،اتحادیه اول فروردین ماه و پایان سال مالی اتحادیه آخر اسفند ماه همان سال میباشد. اولین سال مالی اتحادیه از تاریخ تشکیل اتحادیه شروع و در پایان اسفند ماه همان سال خاتمه می پذیرد.
ماده ۱۸- بودجه اتحادیه از طریق منابع مالی مندرج در ماده (۳۱) قانون نظام صنفی تأمین و بودجه پیشنهادی تا آخر دی ماه هر سال جهت رسیدگی و تصویب به اتاق اصناف ذی ربط ارسال میگردد. همچنین ترازنامه سالانه و صورتهای مالی نیز مطابق ماده (۲۰) مکرر و تبصره های آن و بند «ز» ماده (۳۰) قانون نظام صنفی جهت تصویب به اتاق اصناف ذی ربط ارسال می گردد.
ماده ۱۹- درآمد و هزینه های اتحادیه در دفاتر قانونی ثبت می گردد.
ماده ۲۰- منابع مالی اتحادیه منابعی است که به موجب ماده (۳۱) قانون نظام صنفی و آیین نامه اجرایی آن به شرح ذیل میباشد.
الف - حق عضویت سالیانه افراد صنفی در اتحادیه.
ب - وجوه دریافتی در ازای ارائه خدمات غیر موظف از قبیل خدمات فنی و آموزشی به اعضای صنف. ج - کمکهای دریافتی از اشخاص حقیقی یا حقوقی
د - کارمزد وصول عوارض و هزینه خدمات وزارتخانه ها شهرداریها و سازمانهای وابسته به دولت
هـ ـ درصدی از وجوه دریافتی بابت صدور و تمدید پروانه کسب.
ماده ۲۱- هر اتحادیه مجاز است فقط یک حساب جاری و یک حساب سپرده به همراه حساب پشتیبان به نام اتحادیه در بانک داشته باشد کلیه تراکنشهای مالی اتحادیه باید صرفاً از طریق حسابهای مذکور انجام پذیرد. اتحادیه مکلف است در صورت تغییر حساب بانکی مراتب را کتباً از طریق اتاق اصناف به کمیسیون نظارت و در اتحادیه کشوری از طریق اتاق اصناف ایران به دبیرخانه هیأت عالی نظارت اعلام نماید.
ماده ۲۲- هیات مدیره اتحادیه نسبت به وجوه و اموال اتحادیه و وجوهی که در اجرای قانون نظام صنفی و سایر قوانین در اختیار آنان قرار میگیرد امین محسوب می شوند.
ماده ۲۳- اتحادیه موظف است در ابتدای تاسیس پس از صدور اعتبارنامه های منتخبین دارای سمت با ارائه نسخه اساسنامه الگو، که تمام صفحات آن به امضای آنها رسیده نسبت به ثبت اتحادیه در وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام نمایند همچنین در صورت تغییرات ،اتحادیه نیز مکلف به ثبت آن تغییرات نزد مرجع مذکور هستند.
ماده ۲۴ - اتحادیه مجاز است با رعایت مقررات مربوط نسبت به انتشار نشریه مرتبط با فعالیت اتحادیه اقدام نماید.
ماده ۲۵- هر گونه تغییر ادغام و تفکیک اتحادیه صرفاً با رعایت قانون و مقررات نظام صنفی امکان پذیر بوده و نیازمند رعایت سایر تشریفات قانونی از جمله موارد مندرج در قانون تجارت و مقررات آن نمی باشد.
در صورت عدم همکاری و استنکاف اعضای منتخب یا هیات مدیره مستقر جهت ثبت تغییرات، با اقدام دبیرخانه هیات عالی نظارت در خصوص اتحادیه کشوری یا رییس کمیسیون نظارت ( در خصوص اتحادیه استانی و شهرستانی ثبت تغییرات صورت خواهد پذیرفت.
تبصره - تقسیم و ادغام اتحادیه تابع تشریفات قانون نظام صنفی حسب مورد در خصوص اتحادیه شهرستانی با تصمیم کمیسیون نظارت و اتحادیه استانی و کشوری با پیشنهاد اتاق اصناف ایران و تایید وزیر صنعت، معدن و تجارت خواهد بود.
ماده ۲۶- سایر موارد پیش بینی نشده در این اساسنامه، مطابق قانون نظام صنفی و مقررات مربوط خواهد بود.
ماده ۲۷- این اساسنامه الگو مشتمل بر (۲۷) ماده توسط اتاق اصناف ایران با همکاری دبیرخانه هیأت عالی نظارت تهیه و در یکصد و سی و سومین جلسه هیأت عالی نظارت به تصویب رسیده است.
نام و نام خانوادگی ................. سمت ................. محل امضا ................. محل امضا:
نام و نام خانوادگی ................. سمت ................. محل امضا ................. محل امضا:
نام و نام خانوادگی ................. سمت ................. محل امضا ................. محل امضا:
این اساسنامه طی نامه شماره 7.06.1120 – 1404.01.16 اتاق اصناف ایران ابلاغ شده است